GATIT / 28.10.2018 , 10:06  / adaugat acum 2 saptamani

Reteta de pizza de casa cu de toate sau pizza cu ce avem este cea nostalgica, de pe vremuri

GATIT /

Continua dupa recomandari:

loading...

loading...
Ingrediente:
Pentru aluat:
500 g faina
50 ml ulei
300 ml apa
1 lingurita cu varf de sare
1 lingurita cu varf de zahar
20 g drojdie proaspata sau 6 g uscata
Pentru topping:
de toate: salam, sunca, bacon, carnati, cabanos, crenvursti
rosii, ceapa, ardei, ciuperci, porumb
ketchup
telemea, cascaval

Continua dupa recomandari, mai jos

Mod de preparare:

Aluat pentru pizza cu blat pufos:
Pentru aluat amestecam apa calduta cu drojdia si cu zaharul, apoi adaugam uleiul, faina si sarea. Framantam aluatul si il lasam la dospit 40-50 de minute la un loc caldut, acoperit cu o carpa curata.

CE MEZELURI, LEGUME, BRANZETURI PUTEM PUNE PE PIZZA?
Fiind vorba despre o pizza „cu de toate” sau de o pizza „cu ce avem”, punem TOT. Eu am pus carnaciori, sunca, salam, bacon, rosii, ceapa, porumb, ardei, rosii, telemea si cascaval. Evident ca nu puteau lipsi maslinele. Se mai pot pune ciuperci, dovlecei, vinete, praz sau chiar slanina sau sunculita de casa. Chiar si ceapa calita se punea.

Blatul l-am uns cu un delicios ketchup de casa facut de mine (reteta aici). Lumea foloseste in general ketchup cumparat din magazin. In retetele originale de pizza se pune doar passata di pomodoro.


CUM SE PREGATESTE PIZZA CU DE TOATE?
Aceasta e tava gasita in garaj. Ce prajituri bune face bunica in tava asta! Chiar imi amintesc de prajitura simpla cu ciocolata si foi (reteta aici) sau de prajitura simpla cu visine (reteta aici).



Pe vremuri nu era hartie de copt si se ungea tava cu ulei. Chestia asta transforma aluatul de pizza intr-unul cu gust de langosi pentru ca uleiul se impregna in blat… Acum exista hartie de copt si ar fi bine sa o folositi. Am intins aluatul direct pe hartia de copt si am transferat apoi aluatul in tava.

Apoi am uns aluatul cu ketchup si am inceput cu legumele, apoi cu mezelurile si in final cu branzeturile. Ca asa se facea. In final, „cireasa de pe pizza” sunt maslinele. Multe masline negre. Romanii au un apetit mare pentru masline si nu se sfiesc sa la puna pe orice pizza.

Pizza noastra e gata de a fi introdusa in cuptor. Tineti cont de faptul ca telemeaua sau casul nu se topesc la copt ci mai mult se usuca. La fel si cascavalurile ieftine care nu au grasime suficienta ci sunt cheag curat. Nu degeaba se foloseste mozzarella la pizza originala.

CUM SE COACE PIZZA CU BLAT PUFOS CU DE TOATE – PIZZA DE CASA ROMANEASCA?
Ca orice aluat de paine, pizza se coace la temperaturi mari de 220-230° C (cuptor preincins – temperatura maxima la cele pe gaz) timp de 15-20 de minute. Pana se rumeneste la suprafata… ca de topit nu se prea topeste mare lucru la ea.

Da, asa arata pizza nostalgica de pe vremea cand nu se gasea nimic si pizza era cu de toate. Paradoxal.

Rezultatul este cel scontat: blatul este gros, extrem de pufos si de moale. O placinta pufoasa.

Fiecare primeste o felie patrata pe farfurie si si-o stropeste suplimentar cu ketchup. Nu-i asa? Ai mei au zis ca am inebunit cand le-am pus pe masa pizza asta. De ce e asa de groasa? Cate chestii are pe ea? A mai ramas ceva in frigider care nu a ajuns pe pizza asta?

Una peste alta pot spune ca m-am intors in timp gustand aceasta pizza dar trecutul acela ma ingrozeste inca, chiar daca au trecut aproape 30 de ani. Nu regret nimic din acea epoca si ma bucur in fiecare zi de faptul ca am acces la informatie si ma pot documenta plus libertatea de a calatori si de a descoperi tari, popoare si traditii. Je ne regrette rien.

SURSA RETETA:

DIN ACEEASI CATEGORIE