GATIT / 03.01.2019 , 19:33  / adaugat acum 5 luni

Prajitura Kati

GATIT /

Continua dupa recomandari:

loading...
Este una din prajiturile foarte vechi si foarte bune din caietul cu retete al mamei mele. N-am mai facut aceasta prajitura cred, de mai bine de 10 ani si acum mi-am amintit de ea. Am facut-o cu niste modificari fata de reteta originala.
loading...
INGREDIENTE
Foi:

500 g faina
1 plic praf de copt
200 g unt/margarina
3 galbenusuri
coaja rasa de la o lamaie
150 g zahar
zahar vanilat
3-4 linguri smantana
Crema:

200 g unt
120 g zahar pudra
1 borcan dulceata de visine
foaia zdrobita
2 linguri cacao
esenta de rom
o cescuta visine din visinata (optional)
cateva visine din congelator
200 g biscuiti macinati
Glazura:

5 albusuri
10 linguri zahar
30 g ciocolata rasa

Continua dupa recomandari, mai jos

Mod de preparare:

Foi: Faina se amesteca cu praful de copt, zaharul, vanilia, coaja de lamaie, galbenusurile si untul. Se adauga smantana cat cuprinde ca sa iasa un aluat potrivit de moale (cam 3-4 linguri). Aluatul astfel obtinut se imparte in trei parti egale si se intind 3 foi de marimea tavii. Se coc pe rand pe dosul tavii unse cu unt si tapetata cu faina.


Fiecare foaie se inteapa cu o furculita ca sa nu se umfle la copt. Se coc relativ repede, aproximativ 10 minute, asadar fiti atente la cuptor sa nu se arda foile.


Cele mai frumoase doua foi se pastreaza iar a treia se faramiteaza.


Crema: Se amesteca untul cu zaharul pudra pana devine spumos, se adauga cacaua, biscuitii si blatul zdrobit, dulceata de visine, visinele din visinata si cele proaspete (sau decongelate). Umplutura astfel obtinuta trebuie sa aiba consistenta asemanatoare cu a salamului de biscuiti, deci sa nu fie moale.


Se insiropeaza cu esenta de rom prima foaie. Eu am pus esenta intr-o cescuta si cu o pensula am uns foaia. Se pune toata umplutura, apoi a doua foaie insiropata.


Glazura: Se bat albusurile spuma tare, se adauga zaharul si se bat in continuare deasupra pe aburi pana se dizolva zaharul. Se intinde spuma pe toata prajitura si se rade deasupra ciocolata. Ar fi aratat mai bine daca faceam niste aveline cu poshul, insa era trecut de ora 22 cand am terminat prajitura si n-am mai avut chef. Prajitura se taie a doua zi cu un cutit bine ascutit, inmuiat in apa, pentru a nu se lipi spuma si a se taia frumos feliile de prajitura.

 

TIPS-URI

1

Reteta prevede 150g de zahar pentru crema, deci puteti pune si mai mult, eu am considerat suficient 120 g.

2

Reteta originala are 3 linguri gem de caise, dar mie imi place mai mult cel de visine :)

3

Esenta de rom nu am pus-o la crema, am folosit-o la insiroparea foilor.

4

Pentru glazura sunt suficiente si 3 albusuri, dar eu aveam in congelator 5 si le-am pus pe toate.


SURSA RETETA:

DIN ACEEASI CATEGORIE