GATIT / 16.12.2018 , 14:35  / adaugat acum 6 luni

Prajitura boema

GATIT /

Continua dupa recomandari:

loading...

loading...
Ingrediente (pentru cca 24 buc.)

Pentru blat:

1 ou
200 gr zahar
200 ml lapte
25 ml ulei
300 gr faina
2 linguri cacao
1 lingurita praf copt

Pentru sirop:

300 ml apa
200 gr zahar

Pentru glazura:

200 gr ciocolata amaruie
200 ml smatana pt frisca
2 linguri ulei

pentru crema ganache:

300 gr ciocolata
300 ml smantana pt frisca
esenta rom

pentru decor:

300 ml smantana dulce pt frisca
esenta portocale (optional)
3 linguri glazura

Continua dupa recomandari, mai jos

Mod de preparare:

Preparam mai intai blatul. Mixam oul  cu zaharul pana se topeste zaharul si amestecul devine cremos. (daca ouale sunt foarte mici puneti doua oua) Adaugam uleiul si laptele. Punem apoi faina, cacao si praful de copt si mixam pana la omogenizare. turnam amestecul in tava tapetata cu hartie de copt. (dimensiuni tava 32*35)

Coacem in cuptorul preincalzit, la 180 grade folosind functia de ventilatie circa 30 minute. Cel mai sigur este sa faceti testul scobitorii.
Lasam sa se raceasca apoi scoatem prajitura pe un platou. Preparam siropul astfel: caramelizam zaharul (fara sa il ardem fiindca va deveni amar) si cand zaharul este caramelizat adaugam apa cu atentie sa nu ne ranim fiindca va bolborosi caramelul si e posibil sa sara picaturi fierbinti. In acest moment caramelul se intareste si lasam vasul pe foc pana ce acesta se va topi si vom obtine un sirop. Lasam siropul putin sa se racoreasca si cand este caldut il turnam peste blat.   Chiar daca vi se va parea mult sirop sa stiti ca, dupa ce va sta cateva ore la frigider  nu va mai fi atat de tare insiropata. Cu un cutit foarte bine ascutit taiem blatul in patrate si le distantam putin ca sa putem turna glazura pe fiecare in parte.  E de preferat sa nu le mutati cu mana ci sa folositi o paleta pentru prajturi sau pur si simplu o furculita fiindca fiind bine insiropate sunt foarte fragile.

Cat timp am asteptat sa se racoreasca siropul am pregatit glazura. Eu am folosit un aparat pentru topit ciocolata, daca nu aveti un astfel de aparat puneti ciocolata rupta bucatele, smantana dulce si uleiul intr-un vas la bain marie (deasupra altui vas cu apa clocotita ce se afla pe foc) si amestecati pana ce este complet topita ciocolata si glazura este fina fara sa aiba bucatele de ciocolata prin ea. Pastram deoparte 3 linguri de glazura pentru decor.

Cu o lingura glazuram fiecare prajitura in parte lasand glazura sa cada usor pe margini. Dam la frigider sa se intareasca glazura.
Pregatim crema ganache. Eu am inceput pregatirea cremei in momentul in care ampus blatul in cuptor. Punem smantana pentru frisca intr-un vas pe foc si o lasam pana ajungela punctul de fierbere fara a o lasa insa sa fiarba. Dam deoparte si adaugam ciocolata rupta bucatele (sau data pe razatoare) si amestecam energic pana ciocolata este topita complet. Adaugam romul si omogenizam. Dam la frigider.

Cand amestecul de ciocolata s-a intarit  mixam compozitia pana obtinem o crema fina. Daca vi se pare ca amestecul este prea tare si nu se poate mixa puteti adauga cateva linguri de smantana dulce (putin cate putin) Cu ajutorul unui pos spritam crema pe fiecare prajitura in parte.
Mixam smantana dulce pentru frisca pana devine ferma. Daca doriti puteti aromatiza frisca cu esenta de portocale sau orice aroma va place, sau o puteti lasa simpla. Spritam frisca deasupra cremei formand un "mot" de frisca.

Turnam pe fiecare mot de frisca putina glazura de ciocolata. Daca intre timp glazura s-a intarit o incalzim fie pe bain-marie fie la microunde cel mai sigur este sa o incalziti la bain-marie.

Dam la frigider cateva ore apoi le savuram cu pofta.

SURSA RETETA:

DIN ACEEASI CATEGORIE