GATIT / 21.01.2017 , 11:09  / adaugat acum 142 saptamani

Haios

GATIT /

Continua dupa recomandari:

loading...

loading...
Ingrediente
800 g faina
500 g osanza(untura)
6 galbenusuri
10 linguri smantana
10 linguri vin
1/2 lingurita sare
magiun de prune
nuca macinata
zahar praf pentru pudrat

Continua dupa recomandari, mai jos

Mod de preparare
Haioşul este cu siguranţă al Ardealului. Luat de românce de la unguroaice.
În maghiară, hai înseamnă grăsime, ceea ce haioş s-ar putea traduce prăjitură cu foiţă şi untură.
Este o delicatesa ungureasca , un foetaj delicat si delicios, cu milioane de foite cu magiun de prune, bun si gros, facut de casa, intr-un cazan enorm, in curte, unde trebuie sa amesteci cu un linguroi enorm sa nu se prinda, sa nu se afume cumva,cateva ceasuri bune...

Curatam osanza de pielite si o dam prin masina de tocat carnea. Daca nu avem osanza putem folosi untura de porc dar nu iese o prajitura atat de fina...

Luam 250 g din faina si pe care o omogenizam bine de tot cu osanza, apoi o impartim in 3 parti egale.
Din restul de faina cu galbenusurile, smantana , vinul si sarea facem un aluat pe care il framantam bine.
Intindem foaia de aluat cam de 4 mm si o ungem cu untura cu faina cum se vede in imagini.
O impaturam cum se vede in poze.
Repetam operatiunea de trei ori.
Dupa fiecare data, punem aluatul in camara la rece, nu in frigider pentru ca se intareste prea tare si nu se poate lucra cu el.Il lasam in camara 15 minute.
La final intindem foaia cam de 7 mm grosime si o taiem in dreptunghiuri cu un cutit incins in foc.
Umplem dreptunghiurile cu magiun sau cu nuca macinata amestecata cu zahar dupa gust( putem pune si coaja de lamaie rasa).
Pliem dreptunghiurile ca pe o carte si pentru a nu se deschide prea tare , le fixam cu cate o scobitoare.
Dam la cuptorul dinainte preincalzit cam la 160 de grade C pentru aproximativ 45 de minute pina se rumenesc deasupra.
Le scoatem din cuptor si fierbinti le punem pe o tava pentru ca lasa grasime in tava.
Dupa ce se racesc le pudram cu zahar pudra.
Este o prajitura mai pretentioasa dar deosebit de buna, care merita munca.....
Pofta mare!
SURSA RETETA: bucatarestecudragro

DIN ACEEASI CATEGORIE