GATIT / 09.12.2018 , 16:52  / adaugat acum 3 luni

Friptura de porc marinata cu suc de rosii si usturoi. Reteta simpla de friptura la cuptor. Carne de porc frageda si suculenta, marinata cu rosii si usturoi si coapta incet la tava.

GATIT /

Continua dupa recomandari:

loading...

loading...
Ingrediente:
1,7 - 2kg de piept de porc cu coaste sau pulpa, spata, ceafa
Marinada:
1 conserva de 400 g de rosii sau suc de rosii
1 lingurita buna de sare
½ lingurita piper negru proaspat macinat
1 lingurita de zahar
2 lingurite de chimen seminte
6 catei de usturoi zdrobiti
1 lingura de ulei (doar daca carnea este slaba)
Optional: cimbru uscat, oregano, busuioc
Garnitura:
cartofi aurii la tigaie
cartofi copti
piure de cartofi
orez simplu sau cu legume
salata verde, mixta sau de rosii etc

Continua dupa recomandari, mai jos

CUM SE FACE RETETA DE FRIPTURA DE PORC MARINATA CU SUC DE ROSII SI USTUROI LA CUPTOR?

cum pregatim carnea de porc pentru marinat?

Iata bucata mea de piept de porc cu coaste.

De obicei fac fripturi din bucati intregi de carne insa de data asta am avut chef sa o tai in felii. Felii groase, sa ne intelegem! Am urmat practic delimitarile coastelor si am scos 10 felii groase. Daca aveti carne macra (ceafa, pulpa, spata) taiati-o in felii groase de macar 3 cm.

cum se face marinada din suc de rosii cu usturoi?

In vasul procesorului de bucatarie (blender) am pus conserva de rosii si restul ingredientelor indicate in caseta de mai sus.

Le-am procesat cateva secunde si gata e si marinada!

Am ales o cutie de plastic cu capac si am pus bucatile de carne in ea. Am turnat marinada aromata peste ele si le-am amestecat bine cu mainile astfel incat toate sa fie bine cuprinse de ea.

Am inchis cutia cu capacul din dotare si am bagat-o la frigider. Am lasat-o 12 ore la rece si am mai scuturat cutia dupa cateva ore ca sa se aseze mai bine carnea.

Am avut grija sa o scot cu macar 2 ore inainte de a pune friptura la cuptor. Carnea are nevoie de temperare, niciodata nu punem la prajit sau copt o carne scoasa direct din frigider.

Asa arata carnea marinata dupa 12 ore. Puteti sa o lasati intre 6-48 ore fara probleme. Va dati seama ca toate aromele penetreaza carnea pana la os. Nu mai zic de fragezimea pe care i-o confera marinarea mai indelungata.

CUM SE COACE FRIPTURA DE PORC MARINATA?

Am pus cuptorul la incins la 200 C (treapta inalta la cele cu gaz). Am ales o tava incapatoare si am asezat in ea feliile de carne cu tot cu marinada ramasa in cutia de plastic. Ar fi bine sa stea pe un singur rand, nu suprapuse sau claie gramada. Vrem sa se rumeneasca nu doar sa fiarba in suc propriu!

I-am tras o folie de aluminiu deasupra (fara sa-i pun apa in tava) si am dat-o la copt pentru primele 60 de minute.  Asa arata dupa acest rastimp, cand i-am si indepartat folia. A lasat zeama multa.

Am intors bucatile si am bagat tava inapoi la copt, tot la 200 C insa fara folie. De-acum asteptam sa scada sosul si sa se rumeneasca friptura. Dupa 20 de minute am marit temperatura la 220 C si am lasat friptura alte 10-15 minute la rumenit. Aveti grija sa nu o faceti scrum!

Sosul din tava a scazut si s-a limpezit. Carnea este moale, pica de pe oase. Nu va pot povesti ce arome am in bucatarie!


SURSA RETETA:

DIN ACEEASI CATEGORIE