GATIT / 22.05.2019 , 20:56  / adaugat acum 8 luni

Dulceață de trandafiri. Secretele dintr-o rețetă veche de peste 100 de ani

GATIT /

Continua dupa recomandari:

loading...

loading...
Ingrediente:
-100 flori de trandafiri
-1 kg zahăr tos
-750 ml apă
-2 lămâi mari

Continua dupa recomandari, mai jos

Dulceață de trandafiri – Mod de preparare

După ce culegi florile parfumate, trebuie să le speli la jet puternic de apă, le scuturi bine și le lași să se scurgă într-o strecurătoare. Apoi, apuci fiecare floare în parte, ținând cu vârfurile degetelor toate petalele în timp ce tai cu foarfeca partea albă de la baza petalelor.

Petalele curățate se pun într-o strecurătoare și se cern bine pentru a îndepărta polenul sau orice ar putea fi lipit de  petale. Toate petalele se pun într-un castron și se freacă cu 2 linguri de zahăr și zeama de la o lămâie. Acestea vor deveni sticloase și vor începe să lase zeamă rozalie. Se freacă petalele până când acestea încep să se adune ghem.

Pregătim siropul din apă și zahăr într-o oală mare cu fund gros, antiaderent. Dacă aveți un vas de tuci, e perfect. Fierbe siropul la foc mare până când începe să facă balonașe. Dup această etapă, lași focul mai mic și aștepți să se lege siropul. Ca să afli dacă s-a legat, faci un test. Iei o picătură de sirop și o pui pe o farfurie rece. Dacă acesta stă ca o bobiță, fără să se împrăștie, atunci siropul s-a legat și e pregătit să primească petalele de trandafiri. Le adaugi pe acestea în vas împreună cu sucul pe care și l-au lăsat.

După câteva clocote adaugi zeama de la a doua lămâie și se amestecă bine. Siropul mai trebuie să fiarbă până se leagă suficient de bine pentru că după adăugarea petalelor vei observa că se va mai subția. Apoi faci din nou proba picăturii de sirop pe o farfurie rece. Dacă nu se împrăștie, trebuie să oprești focul pentru că dulceața este gata. Un alt detaliu important de care trebuie să ții cont este că în dulceață se amestecă doar cu lingura de lemn.

Dulceața se toarnă în borcane spălate și sterilizate. Gospodina Maria Ţuilă ne mai dezvăluie un secret ce ține de păstrarea dulceței. " Interiorul capacelor se şterge cu alcool de cel puţin 40 de grade, acest lucru împiedică formarea mucegaiului, în cazul în care aveţi gradul de umiditate mai ridicat în pivniţă/cămară! Se infiletează capacul şi apoi se întoarce borcanul cu gura în jos, pe capac. Se învelesc borcanele cu pleduri groase şi se lasă să se răceasca acolo, după care le puteţi depozita în cămară. ", spune gospodina.  

SURSA RETETA:

DIN ACEEASI CATEGORIE