Depresia postpartum – riscuri si simptome

Depresia postpartum – riscuri si simptome

Depresia postpartum - riscuri si simptome

Nasterea este cu siguranta una dintre cele mai importante evenimente din viata unei femei, si pentru cele mai multe dintre ele, este un moment de bucurie, fericire si implinire. Cu toate acestea, acest moment de bucurie, poate fi insotit de stres emotional, fizic si psihologic, uneori unele femei intra intr-o stare de anxietate sau chiar depresie, imediat dupa ce nasc.

Aceasta depresie sau stare profunda de anxietate, care poate varia de la caz la caz este cunoscuta si ca „depresie postpartum„, fiind important ca aceasta sa fie tratata imediat, pentru a preveni problemele pe termen lung. De asemenea, este foarte important sa se distinga depresia postpartum de cea clasica „baby blues,” o stare mai usoara de tristete si confuzie foarte frecventa in randul femeilor care nasc.

Care sunt simptomele de depresie postpartum?

La fel ca si in alte cazuri de depresie clinica, simptomele depresiei postpartum pot fi severe, si pot dura de la cateva luni la cativa ani. In acest timp, mama se poate simti fara speranta si ii poate disparea partial sau total interesul fata de copilul ei. In unele cazuri rare, femeile pot simti dorinta de a rani copiii lor. Din acest motiv, nevoia de ajutor din partea unui profesionist este de maxima importanta, mai ales ca exista specialisti instruiti pentru acest lucru. Simptomele care sunt de obicei asociate cu depresia postpartum, de obicei, in primul an dupa nastere, pot fi declansate de o serie de factori, de la schimbarile hormonale care au loc in corpul mamei la schimbarile fizice si emotionale. Stresul joaca un rol important, ba chiar acesta poate sa declanseze depresia postpartum.

Chiar daca depresia postpartum poate fi insotita de o serie de simptome (de la mai putin evidente la cele mai severe), cele mai frecvente includ furie brusca si necontrolabila, tristete, vinovatie, lipsa de speranta, pierderea interesului pentru hobby-uri sau chiar pentru ingrijirea copilului, precum si plans, iritabilitate, oboseala, insomnie, si schimbari majore in modul de comportament si obiceiuri alimentare ale mamei. Este extrem de important sa se recunoasca diferenta dintre depresia „baby blues”, care dureaza de obicei, pentru una sau doua saptamani, si depresie postpartum, care poate dura ani de zile. In general, depresia „baby blues” se manifesta prin stari de triste si anxietate, plans, care oarecum sunt similare cu cele ale depresiei postpartum, principala diferenta fiind ca, in cazul cele postpartum sunt mai grave.

O alta stare foarte grava, dar rara, este psihoza postpartum, care poate avea consecinte mult mai grave. Semnele tipice si simptomele includ paranoia, confuzie, dezorientare, delir si halucinatii. Daca aveti aceste simptome sau orice alte simptome asociate cu depresia sau psihoza, este esential sa contactati imediat un medic, mai ales daca simptomele se agraveaza sau nu dispar in cateva saptamani.

Care sunt principalele cauze care duc la depresie postpartum?

Cauzele depresiei postpartum sunt variate – nu poate fi doar o cauza principala, sau o combinatie de doua sau mai multe cauze. Schimbarile emotionale prin care mama trece imediat dupa nastere suint de multe ori cauza principala, deoarece de obicei sunt legate de privarea de somn si anxietate, de ingrijire pentru nou-nascut. Pe de alta parte, sarcina si nasterea, de asemenea, implica multe schimbari fizice, in special schimbari hormonale care pot duce in cele din urma la depresie postpartum. Nu doar hormonii sexuali, dar, de asemenea, hormonii tiroidieni, se schimba dramatic dupa sarcina, ceea ce poate duce la oboseala, depresie, modificari ale dispozitiei si multe alte simptome de obicei asociate cu dezechilibru hormonal.

Care sunt principalii factori de risc?

Desi nu exista nici o modalitate de a prezice cu exactitate cine va suferi de depresie postpartum, exista o serie de factori care pot creste riscul. Daca ati fost deprimata inainte, ati avutt deja depresie postpartum, sau aveti orice fel de probleme in relatia voastra sau casnicie (fie ca este vorba de incredere, emotional sau probleme financiare), atunci riscul de a suferi de depresie dupa nastere este semnificativ mai mare. Pe de alta parte, cei care sufera de anumite afectiuni, cum ar fi PPD sau de tulburare bipolara sunt au un risc mai mare de a dezvolta psihoza postpartum, care poate fi chiar mai periculosa decat depresia, atat pentru mama cat si pentru copil. Stresul de orice fel cuplat cu o lipsa de sprijin emotional, moral sau financiar si un trecut familial de psihoza, depresie sau ambele pot creste riscul.

Depresia postpartum este o stare foarte grava, care poate degenera in psihoza, in unele cazuri; tocmai de aceea nici unul dintre simptomele descrise mai sus ar nu trebui sa fie ignorate sau neglijate. Acest lucru este deosebit de important daca sunteti o mama singura, daca aveti un statut socio-economic scazut sau in cazul in care sarcina a fost nedorita sau neplanificata. Exista personal calificat si instruit, care este specializat in a ajuta mamele sa depaseasca aceasta conditie inainte de a duce la depresie clinica pe termen lung sau a altor probleme de sanatate mintala, cum ar fi tulburarile obsesiv-compulsive.

Etichete:
Ads

Lasa o parere

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *