GATIT / 30.10.2018 , 13:12  / adaugat acum 2 saptamani

Cum sa facem un piure de cartofi bun

GATIT /

Continua dupa recomandari:

loading...

loading...
INGREDIENTE:

(pentru 3 persoane)
1.2 kg cartofi – 400 g cartofi albi pentru fiecare persoana
120 g unt cu continut mare de grasime + 1 lingura unt pentru fierbere / la 1 kg cartofi
200 ml lapte cald/ la 1 kilogram de cartofi
2 linguri smantana – optional
sare
optional: un varf cutit nucsoara

Continua dupa recomandari, mai jos

PREPARARE:

Curatam cartofii de coaja, ii taiem cuburi sau felii si ii punem la fiert in apa fierbinte foarte putin sarata. Apa va fi de un deget deasupra cartofilor. Ii fierbem la foc mediu in jur de 20-30 minute, pana intra usor furculita in ei. Putem pune in oala in care fierb putin unt.

Dupa ce s-au fiert ii scurgem de apa in care au fiert. Ii punem intr-un bol sau in cratita in care au fiert, adaugam untul si sarea (punem 1 lingura rasa pentru inceput daca fierbem 1 kg cartofi) si incepem sa ii zdrobim – daca se poate manual, iar o sita speciala ne-ar face munca si mai usoara.

Dupa ce a fost absorbit untul adaugam laptele, turnand cate putin si pasam cartofii. Dupa prima tura de lapte putem adauga smantana (obicei din Ardeal), apoi continuam sa adaugam lapte, pe care il vom pune in functie de tipul cartofilor, cat de mult au nevoie acestia, astfel incat la final sa obtinem o crema moale si pufoasa – dar nu foarte moale! Gustam si adaugam daca mai este nevoie sare si optional putem pune doar un varf cutit nucsoara, pentru o aroma subtila.

Nu va recomand sa pregatiti la mixer, robot – obtinem o pasta moale nu un piure de cartofi.



SURSA RETETA:

DIN ACEEASI CATEGORIE