Ce este sarcina extrauterina (ectopica)? Cauze, simptome si tratament

Ce este sarcina extrauterina (ectopica)? Cauze, simptome si tratament

Ce este sarcina extrauterina (ectopica) Cauze, simptome si tratament

Cand embrionul ramane impregnat in afara uterului rezulta o sarcina extrauterina sau ectopica. Aceasta situatie neobisnuita este rezultatul unei sarcini nereusite si duce inevitabil la moartea fatului.

Cauze sarcina ectopica sau extrauterina. Cand se produce sarcina extrauterina?

Acest tip de sarcina se produce atunci cand trompele uterine sunt blocate datorita prezentei substantelor externe. Aceasta se poate intampla atunci cand exista un dezechilibru hormonal in corpul mamei. In conditii normale se formeaza un zigot. Acest zigot trece prin trompele uterine si ajunge in uter unde se dezvolta intr-un embrion.

La sarcina extrauterina datorita trecerii obstructive prin trompele uterine, zigotul este la jumatatea distantei blocat si nu trece prin trompe. In timpul acestui proces zigotul se poate atasa pe trompele uterine. In unele cazuri, acesti zigoti se pot atasa la cervix, stomac sau chiar ovar.

Factorii de risc ai sarcinii extrauterine sau ectopice.

Dezechilibrele hormonale sunt responsabile pentru cauzarea sarcini extrauterine. In afara de acestea o inflamatie sau interventie chirurgicala efectuata asupra trompelor uterine poate creste sansele unei sarcini extrauterine.

Femeile nascute cu o trompa uterina malformata sunt usor sensibile. O infectie a trompelor uterine sau inflamatie in regiunea pelviana este de asemenea o cauza pentru dezvoltarea unei sarcini extrauterine.

Esti vulnerabila?

1. Varsta joaca un rol decisiv in a decide modul de succes al unei sarcini. Daca ai peste 35 de ani esti usor vulnerabila la sarcini extrauterine.

2. Femeile care fumeaza in mod obisnuit au un risc crescut de a se expune la acest tip de sarcina din cauza substantelor chimice nocive care sunt eliberate de tigari.

3. Femeile care sufera fertilizarea in vitro sunt, de asemenea, usor sensibile ca urmare a aplicarii tehnicilor artificiale pentru conceperea copilului.

Cum se poate detecta o sarcina extrauterina sau ectopica?

Primele simptome ale sarcinii extrauterine sunt aproape similare cu cele ale unei sarcini normale ceea ce face un pic cam complicat pentru a diagnostica ce fel de sarcina este. Greata, varsaturi, sensibilitate la sani si crize frecvente de urinare sunt doar cateva din simptome sau manifestari. Cu toate acestea, daca observi sangerari vaginale este timpul sa mergi si sa discuti cu un medic ginecolog pentru a urma un tratament adecvat si a exclude posibilitatea unei sarcini extrauterine.

Citeste si: Cauzele durerilor de san din timpul sarcinii

Alte simptome sau semne ale sarcinii ectopice includ durere severa abdominala si in zona pelviana. Unele femei pot simti durere chinuitoare la umeri sau in regiunea gatului. Dureri de spate mai mici si cresterea brusca a tensiunii sunt simptome ale sarcinii ectopice sau extrauterine.

Cum trebuie tratata sarcina extrauterina (ectopica)?

O sarcina extrauterina nu permite fatului sau embrionului de a primi hrana necesara spre deosebire de o sarcina normala. Datorita acestui lucru embrionul nu creste complet. De fapt, multiplicarea rapida a celulelor din embrion duce la o presiune pe zona in care embrionul este fals impregnat. Acest lucru ar putea fi in trompele uterine, stomac, abdomen, cervix sau ovare.

Datorita presiunii crescute, zona ar putea conduce la sangerari severe. Acest lucru trebuie sa fie tratat imediat cu o interventie chirurgicala (operatie) sau medicamente adecvate si medicamente pentru a preveni pierderile de lichid si sange. Embrionul trebuie indepartat imediat prin interventii chirurgicale sau cu medicamente pentru a preveni acumularea de celule moarte si tesuturi din regiune.

Sarcina ectopica concluzii

In unele cazuri, femeile cu sarcina extrauterina sunt capabile sa conceapa in mod normal un alt copil. In alte cazuri, femeile nu sunt in masura pentru a concepe un alt copil. Daca esti fumatoare este timpul sa renunti la obiceiul nesanatos in cazul in care vrei sa ramai gravida din nou.

loading...
Etichete: ,
Ads
loading...

Lasa o parere

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *