Care este adevărul despre cicatricea de pe partea superioară a brațului stâng și ce semnificație are

Care este adevărul despre cicatricea de pe partea superioară a brațului stâng și ce semnificație are

Cicatrice variola

Mica cicatrice rotundă pe partea superioară a brațului este o cicatrice în urma vaccinării împotriva variolei. Istoria variolei este remarcabilă nu doar datorită efectelor devastatoare pe care le-a avut asupra populației umane, dar și datorită realizărilor uimitoare ale medicinei moderne care a reușit să eradicheze variola prin vaccinare globală.

Înainte de 1970, acest vaccine împotriva variolei a fost foarte frecvent. Vaccinarea era făcută pentru a declanșa un răspuns imun care să protejeze oamenii împotriva virusului variolic care cauza variolă.

După vaccinare, veziculele formate în zona vaccinului spărgeau iar la câteva săptămâni de la vindecare rămânea o cicatrice.

Pentru a face acest vaccin se foloseau ace bifurcate, care atunci când se foloseau înțepau brațul invidivului de mai multe ori. O cantitate mică de vaccine era eliberată de fiecare bifurcație a acului, de aici și numărul mare al veziculelor formate.

Imediat după ce vaccinul era făcut, locul se umfla și persista timp de 6-8 ore. Apoi, umflătura dispărea și locul vaccinării parea normal. 6-8 săptămâni mai târziu o umflătură apărea din nou, care arăta ca o mușcătură de țâanțar. Ea începea să crească și să formează un nodul care se spărgea și apoi se forma cicatricea. Acest întreg proces dura 2-5 săptămâni. La unele persoane acest proces de vindecare și reapariție era de 2-3 ori. Cicatricea formată rămâne pentru toată viața.

Variola nu mai este prezentă în cea mai mare parte a lumii occidentale. După începutul anilor 1970 vaccinarea împotriva variolei nu a mai fost necesară decât dacă o persoană călătorea într-o țară în care virusul era încă prezent.

În 1980, Organizația Mondială a Sănătății a declarat variola oficial eradicate, iar vaccinarea a fost oprită complet.

loading...
Etichete: ,
Ads
loading...

Lasa o parere

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *